Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Πνευματικά δικαιώματα εφαρμογής ??

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Μπλουγουράς Γιάννης. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Παναγιώτης Καναβός στις 02-12-2011, 21:55. Υπάρχουν 8 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  24-10-2011, 12:40 67890

    Πνευματικά δικαιώματα εφαρμογής ??

    Καλημέρα σας,

    έχω ένα πρόβλημα και θα ήθελα την αποψή σας.

    Έχουμε αναπτύξει μια εφαρμογή ασύρματης παραγγελιοληψίας την οποία εγκαταστήσαμε σε αλυσίδα καταστημάτων καφέ δοκιμαστικά για ένα χρόνο. Δεν υπογράψαμε κάποιο συμβόλαιο,

    Κάναμε αρκετές βελτιώσεις έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Οι προτάσεις που τους κάναμε ήταν δικές μας και πολλά από αυτά δεν υπάρχουν σε άλλα αντοίστοιχα προγράμματα.

    Με πλήρη εμπιστοσύνη στους Πελάτες μας κάναμε εγκατάσταση την έκδοση που λειτουργεί στα καταστήματα τους πάνω από 8 μήνες.

    Δεν κάναμε τίποτα για να προστατεύσουμε το πρόγραμμα από αποσυμπίληση, αλλά τους ζητήσαμε προφορικά να μην γίνει οποιαδίποτε μεταφορά η επίδειξη του προγράμματος σε ανταγωνίστρια εταιρία.

    Η εταιρία μας ανακοίνωσε πως θα προχωρίσει σε νέα συνεργασία και έχουν δώσει το πρόγραμμα μας στην ανταγωνίστρια εταιρία για ανάλυση. Μάλιστα ζητήσαν στο δικό τους πρόγραμμα να ενσωματώσουν τον τρόπο που

    λειτουργεί η δική μας εφαρμογή παίρνοντας ουσιαστικά όλη την ανάλυση της εφαρμογής.

    Η ερώτηση μου είναι τελικά πώς μπορούμε να προστατευσουμε τα πνευματικά μας δικαιώματα και να αποτρέψουμε την εταιρία από το να κάνει ένα ίδιο προϊόν που θα βασίζεται στο δικό μας με πολύ έτοιμο κώδικα και λογική?

    Ευχαριστώ!!!


    Μπλουγουράς Γιάννης
    Wizcom O.E.
  •  24-10-2011, 14:04 67891 σε απάντηση της 67890

    Απ: Πνευματικά δικαιώματα εφαρμογής ??

    Ενδιαφέρων θέμα, είμαι περίεργος και εγώ να ακούσω από νομικής απόψεως τι γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

    Επειδή συνεργάζομαι με δύο εισαγγελείες έκανα μία ερώτηση σε έναν γνωστό που είναι προϊστάμενος σε μία από αυτές. Η προφορική συμφωνία μπορεί να υποστηριχτεί στο δικαστήριο. Φυσικά θα ήταν καλύτερα να υπάρχει κάτι γραπτό. Γιατί στο γραπτό πιο δύσκολα ελίσσεται ο άλλος. Δεν είναι όμως δικηγόρος για να γνωρίζει τα τερτίπια, δεν έψαξε νόμους για να μου κατεβάσει άρθρα κτλ, απλά λόγω πείρας μου ανέφερε αυτό. Αν λοιπόν μπορείς να αποδείξεις στο δικαστήριο ότι το πρόγραμμά σας δόθηκε στην άλλη εταιρεία για ανάλυση τότε ίσως να είσαι και σε ακόμα πιο ευνοική θέση, πέρνοντας ως δεδομένο ότι το προϊόν αυτό και οι δυνατότητές του δίνουν στην εταιρεία μία κατάταξη, θέση στον ανταγωνισμό που υπάρχει, οπότε πιθανή διαρροή των δυνατοτήτων της εφαρμογής επιφέρει ζημία στην εταιρεία δημιουργώ, με αποτέλεσμα να χάνει πιθανά κέρδη. Τα παρακάτω θα τα σκεφθεί ο δικηγόρος σου αν υπάρχει συνέχεια...

     

  •  24-10-2011, 18:18 67892 σε απάντηση της 67890

    Απ: Πνευματικά δικαιώματα εφαρμογής ??

    Εγώ θα σε συμβούλευα να μην ασχοληθείς νομικά με τον πελάτη, αλλά με την ανταγωνίστρια εταιρία. Τα πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν, ασχέτως αν η συμφωνία είναι προφορική. Ακόμα κι αν η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί με τη λογική της ανάθεσης έργου, η παράδοση της ανάλυσης και του κώδικα πρέπει να αναφέρεται ρητώς στο συμφωνητικό ή το συμβόλαιο. Διαφορετικά δε μπορεί κανένας να σε αναγκάσει να τα παραδόσεις. Στη δική σου την περίπτωση δεν υπάρχει κάτι γραπτό. Χωρίς αυτό να είναι καλή πρακτική, εκείνοι εξακολουθούν να είναι σε πιο αδύναμη θέση από σένα. Χωρίς να είμαι νομικός, πιστεύω πως ο δικηγόρος σου πρέπει να "ταρακουνήσει" τους ανταγωνιστές (ει δυνατόν εξωδικαστικά) και να τους ζητήσει να πληρώσουν επειδή επιθυμούν την απόκτηση τεχνογνωσίας. Την τιμή την καθορίζεις εσύ. Αν θέλεις να τους κάνεις πέρα, ζήτα εφάπαξ πολύ υψηλό αντίτιμο. Αν θέλεις έσοδα στο διηνεκές, ζήτα τους ετήσια δικαιώματα που να μπορούν να πληρώσουν. Η άποψή μου είναι να μην ασχοληθείς με τον πελάτη γιατί θα εισέρθεις σε μια χρονοβόρα διαδικασία για να αποδείξεις το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, η ανάλυση και ο κώδικας σου ανήκουν. Αλίμονο αν ζητάς την "άδεια" από τον οποιοδήποτε πελάτη για να σου αναγνωριστεί η πνευματική σου ιδιοκτησία! Η στάση αυτή είναι αμυντική και πιθανόν να σε βάλει σε μπελάδες. Υιοθέτησε μια επιθετική γραμμή και στείλε εξώδικο στους ανταγωνιστές. Όπως έγραψα και παραπάνω, δικηγόρος δεν είμαι. Δεν πιστεύω, όμως, ότι ο "τυπικός" Έλληνας δικηγόρος είναι γνώστης του αντικειμένου. Στη θέση σου, λοιπόν, θα κοίταζα να μπλοκάρω τους άλλους και ή θα κέρδιζα με τον τρόπο αυτό τον πελάτη ή θα τους υποχρέωνα να πληρώσουν δικαιώματα. Θα φρόντιζα δε να στείλω εξώδικο και στον πελάτη, με το οποίο θα τον ενημέρωνα "κοφτά" ότι η όποια μορφής συνεργασία με τους "άλλους" πρέπει να έχει τη δική σου έγκριση, αλλιώς θα μπουν σε περιπέτειες.

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  24-10-2011, 19:11 67893 σε απάντηση της 67892

    Απ: Πνευματικά δικαιώματα εφαρμογής ??

    Μάρκο, έχεις δίκιο, δεν είσαι δικηγόρος. Πως θα αποδείξει κανείς ότι ο κώδικας είναι "δικός του" ή ότι ο άλλος τον αντέγραψε? Και όσο για τα εξώδικα, σε τόσο ασαφείς περιπτώσεις μόνο τους δικηγόρους οφελούν. Και όσο για τον "τυπικό" έλληνα δικηγόρο ... δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοια υπόθεση στην Ελλάδα, το αντίθετο μάλιστα. Γι αυτό καλύτερα να μιλήσει ο Γιάννης σε ένα ειδικευμένο δικηγόρο γιατί φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσει να κάνει και πολλά πράγματα.

    Τέτοιες υποθέσεις βασίζονται συνήθως σε τέσσερα πράγματα:
    1. Ευρεσιτεχνία (patent), και προφανώς δεν υπάρχει κάτι σχετικό. Ούτε μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή που έχεις δημοσιεύσει τις ιδέες σου σε άλλους. Άσε που είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις ευρεσιτεχνία για UI.
    2. Copyright (αντέγραψε ο άλλος αυτούσια κομμάτια κώδικα ?) Το decompile δεν μετράει γιατί ΔΕΝ είναι ο κώδικας. Είναι μία προσέγγιση του κώδικα που κάνει το Reflector. Η ανάλυση? Αν την είχατε παραδόσει εγγράφως και ο άλλος την αντέγραψε, εντάξει. Διαφορετικά, για ποιά ανάλυση μιλάμε? Το UI της εφαρμογής δεν είναι κάποια ανάλυση - και εκτός και περιέχει κατοχυρωμένα στοιχεία, που είμαι σίγουρος ότι δεν περιέχει. 
    3. Trademark: Χρησιμοποιεί τα ίδια κατωχυρομένα ονόματα? Μάλλον δεν παίζει καθόλου εδώ.
    4. Trade secrets: Χρησιμοποιεί κάποιο τρόπο δουλειάς που τον έχει αναπτύξει μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία? Δεν είναι γνωστός σε άλλους? Δεν αποτελεί "κοινό τόπο", όπως π.χ. ο τρόπος σύνδεσης στη βάση? 
    Το #4 ίσως να μπορούσε να έχει σημασία αν δεν είχε δωθεί έτσι "χύμα" η εφαρμογή. Και λέω ίσως γιατί εφαρμογές παραγγελιοληψίας υπάρχουν άπειρες και δουλεύουν όλες με τον ίδιο πάνω-κάτω τρόπο. Πράγματα όπως η σύνδεση στη βάση, χρήση queueing ή replication, κρυπτογράφηση παραγγελίας κλπ είναι επίσης πράγματα που γίνονται με παρόμοιο τρόπο.  Το ένα κουμπάκι παραπάνω, το οποίο μάλιστα είναι και εμφανέστατο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί trade secret. Ούτε τα μενού, ακόμα και αν δημιουργούνται δυναμικά. Ούτε η βάση για reporting. Ούτε και πιθανό full text search για εντοπισμό προϊόντων και πελατών.

    Στο κάτω-κάτω ο πελάτης μπορεί να ισχυριστεί απλά ότι δεν πήγε καλά η συνεργασία με το Γιάννη και προτίμησε κάποιον άλλο καλύτερο. Μπορεί να πει ότι για 1 χρόνο δεν έγιναν αυτά που ήθελε και διέκοψε τη συνεργασία, ή ότι η εφαρμογή είναι αναξιόπιστη, χάνει συνδέσεις και παραγγελίες, δεν δουλεύει αν δεν έχει συνεχή σύνδεση, ή ότι στο τέλος ζήτησες υπερβολικά πολλά χρήματα.

    Μπορεί ακόμα να πει ότι χρησιμοποιήσατε τις δικές του ιδέες και τις προσθέσατε στη δική σας εφαρμογή χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

    Και φυσικά ο ανταγωνιστής μπορεί να πει ότι δεν είχε ιδέα τί συνέβη και απλά ο πελάτης του είπε να κάνει "μία τέτοια εφαρμογή αλλά καλύτερη". Δεν χρειάζεται να δει κανείς τον κώδικα μίας εφαρμογής για να κάνει μία παρόμοια.

    Γι αυτό καλό είναι να μιλήσεις με ένα δικηγόρο. Ίσως μπορείς να βγάλεις περιοριστικά μέτρα μέχρι να συμβιβαστείτε με τον πελάτη, ίσως και όχι. Πολύ πιθανόν το συνολικό κόστος να μην αξίζει την πιθανή αποζημίωση. 

    Και την επόμενη φορά φρόντισε να υπάρχει συμβόλαιο.

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  24-10-2011, 20:06 67898 σε απάντηση της 67893

    Απ: Πνευματικά δικαιώματα εφαρμογής ??

    Δε χρειάζεται ν' αποδείξει ότι ο κώδικας είναι δικός του γιατί η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση. Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που εδώ και ένα χρόνο περίπου χρησιμοποιούν την εφαρμογή του, χωρίς ν' αρνούνται ότι την έχει αναπτύξει ο Γιάννης και εταιρία του, είναι αρκετό. Πέραν αυτού, σίγουρα υπάρχουν παραστατικά πληρωμών (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.). Αλίμονο αν κάποιος ουρανοκατέβατος μπορούσε έτσι απλά να ισχυριστεί ότι την εφαρμογή του x ή y δημιουργού την έχει γράψει εκείνος. Υπάρχει ιστορικότητα, εξέλιξη, βελτίωση, τεκμηρίωση και μια σωρεία δεδομένων που αποτελούν αποδεικτικό υλικό ότι αυτό που βλέπει κάποιος σήμερα δεν είναι προϊόν αυτόματης γένεσης.

    Το decompile δεν είναι κώδικας, αλλά έτσι όπως το γράφεις είναι σα να έχει το δικαίωμα ο καθένας να κάνει decompile. Οποιοδήποτε EULA που σέβεται τον εαυτό του, ξεκαθαρίζει ποια είναι και ποια δεν είναι τα δικαιώματα του χρήστη.

    @Γιάννη: Υπάρχει κάποιο υποτυπώδες EULA, έστω και σε ηλεκτρονική μορφή, που να εγκαθίσταται με το setup;

    Για τα οποιαδήποτε defects, ή την "δυστροπία" του Γάννη να τα διορθώσει, εναπόκειται στο χρήστη να τα αποδείξει. Ποιος είπε ότι οι ισχυρισμοί του πελάτη γίνονται αποδεκτοί a priori; Ίσα - ίσα. Αν δε στέκουν, ο Γιάννης μπορεί να καταθέσει αγωγή για δυσφήμιση. Και κάπου εδώ ξεφεύγουμε από το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

    [ΠΡΟΣΘΗΚΗ]

    @Γιάννη: Το ότι πρέπει να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση με δικηγόρο είναι το μόνο σίγουρο. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά "κουβέντες" σε forum.

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  24-10-2011, 21:14 67901 σε απάντηση της 67898

    Απ: Πνευματικά δικαιώματα εφαρμογής ??

    Υπάρχουν αλήθεια αυτά τα παραστατικά και τα στοιχεία? Και για ποιά συμφωνία πρόκειται? Για customization έτοιμης εφαρμογής  (τα δικαιώματα είναι του Γιάννη) ή για δημιουργία εφαρμογής κατά παραγγελία του πελάτη (τα δικαιώματα μπορεί και να είναι του πελάτη, αν υπάρχει τέτοια συμφωνία)? Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμβόλαιο, ποιός λέει την αλήθεια?

    Όσον αφορά τα EULA Μάρκο, έχουν ισχύ μόνο αν μπορείς να αποδείξεις ότι παραβιάστηκαν. Πώς θα αποδείξεις ότι κάποιος έκανε decompile? Επειδή η νέα εφαρμογή κάνει παρόμοια πράγματα? Όλες οι παραγγελιοληψίες είναι λίγο-πολύ ίδιες! Εδώ δεν υπάρχει συμβόλαιο, κάτι μου λέει ότι ούτε EULA υπάρχει. 

    Τέλος κανείς δεν είπε ότι οι ισχυρισμοί του πελάτη γίνονται δεκτοί a priori. Ούτε όμως και οι ισχυρισμοί του Γιάννη γίνονται δεκτοί a priori. Ειδικά αν υπάρχουν τόσες περιπτώσεις στις οποίες ο άλλος μπορεί να ισχυριστεί είτε ότι απλά έκανε κάτι κοινότοπο (όλοι με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε connections) είτε ότι απλά έκανε παρόμοιο UI.

    Άλλο το ποιός θεωρείς ότι έχει δίκιο και άλλο το αν μπορεί να το αποδείξει και άλλο ποιά είναι πραγματικά τα δικαιώματα του.

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  24-10-2011, 22:06 67902 σε απάντηση της 67901

    Απ: Πνευματικά δικαιώματα εφαρμογής ??

    Γιάννη η συμφωνία, έστω προφορική με τον πελάτη ποια ήταν;

    Εγκατάσταση της εφαρμογής στο χώρο του πελάτη με σκοπό την βελτίωσή της, χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο πελάτης να την αγοράσει;

    Εγκατάσταση της εφαρμογής στο χώρο του πελάτη με σκοπό την αγορά της από τον πελάτη και αφού παρέλθει ένα χρονικό διάστημα αξιολόγησης και βελτίωσης;

    Πιστεύω και εγώ πως η αντιπαράθεσή σου με την ανταγωνίστρια εταιρεία δεν θα σε βγάλει κάπου, πολύ δύσκολα θα αποδείξεις ότι αντέγραψαν ιδέες από την εφαρμογή σου.

    Η ιστορικότητα που είχες με τον πελάτη, η χρήση της εφαρμογής από τον πελάτη για να κάνει την δουλειά του είναι παραδείγματα που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί. Δεδομένου λοιπόν πως η μία πλευρά της συμφωνίας, εγκατάσταση στο χώρο του πελάτη έγινε μένει να δούμε πιο ήταν το άλλο σκέλος της συμφωνίας. π.χ Δεν έχεις λάβει το σχετικό αντίτιμο αν έπρεπε να την αγοράσει ή βοήθεια παρουσίασης της εφαρμογής σε συνεργάτες του ή κάτι άλλο. Τι ζητάς δηλαδή... Αυτά είναι τα πιο απλά επιχειρήματα που έχεις στα χέρια σου. Αν αυτά σου φαντάζουν δύσκολα να υποστηριχθούν και να αποδειχθούν τότε φαντάσου πόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποδείξεις ότι οι ανταγωνιστές σου σου αντέγραψαν ιδέες.

    Σημ 1: Το ότι δέχθηκε να την έχει μεγάλο χρονικό διάστημα την εφαρμογή στην εταιρεία του και το ότι στο χρονικό αυτό διάστημα η εφαρμογή αναβαθμιζόταν με νέες λειτουργίες είναι και αυτό υπέρ σου γιατί ο πελάτης βοηθήκε και άρα έβγαλε κέρδος εφόσων μιλάμε για επιχείρηση. Στο δικαστήριο χλωμό το βλέπω να πείσει ότι του δημιουργούσε προβλήματα και ότι δεν του έκανε και για αυτό κατέληξε αλλού. Τώρα το αν του έσπασε τα νεύρα η εφαρμογή σου και είχε ένα σωρό προβλήματα εσύ το ξέρεις.

  •  02-12-2011, 19:47 68486 σε απάντηση της 67890

    Απ: Πνευματικά δικαιώματα εφαρμογής ??

    Από την έκδοση (δημοσίευση) της εφαρμογής σας, έχετε αυτομάτως τα πνευματικά δικαιώματά της. Αν σε κάποιο σημείο της εφαρμογής λέει και την ημερομηνία έκδοσης τότε ακόμα καλύτερα.
    Άλλο πράγμα είναι όμως τα πνευματικά δικαιώματα και άλλο πράγμα η πατέντα, δηλαδή το ότι η εφαρμογή κάνει κάτι που δεν κάνει κάποια άλλη, όπως αναφέρετε και αυτό χρειάζεται κατοχύρωση αλλιώς μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις χωρίς νομικές κυρώσεις (δυστυχώς οι ανταγωνιστές σας έχουν δικηγόρους).

    Το παρακάτω link έχει απαντήσεις γιά αυτά τα θέματα στις παραγράφους 6, 11 και 12. http://www.elenaspiropoulou.gr/?q=node/34

  •  02-12-2011, 21:55 68487 σε απάντηση της 68486

    Απ: Πνευματικά δικαιώματα εφαρμογής ??

    Αν προσέξεις λίγο, λές ό,τι κι εγώ αλλά λίγο πιο μπερδεμένο. Τα "πνευματικά δικαιώματα" είναι το copyright και προστατεύει το κείμενο (δηλαδή τον κώδικα) εφόσον δεν πρόκειται για κάτι κοινότυπο. Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγεις connections για παράδειγμα, ή η χρήση κάποιων patterns δεν σου δίνουν κανένα δικαίωμα - όλος ο κόσμος έτσι δουλεύει. Αν νομίζεις ότι τους ανακάλυψες εσύ ... tough luck.

    Θα έλεγα ότι αυτό το FAQ μάλλον χρειάζεται λίγο ξεκαθάρισμα καθώς μπερδεύει λίγο τα πράγματα. Μάλιστα, στο #6 εκεί που περιμένεις να μιλήσει για τα δικαιώματα του μισθωτού ... σε παραπέμπει στον εργοδότη. Τέλος, το #7 ουσιαστικά μιλάει για trademarks.

     

     


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems